HeYBeCooL Forumun'a Hoş Geldin 👋, Ziyaretçi

Eğer bu, Forum'a ilk göz gezdirişinizse Şunu bilmenizi isteriz ki; Heybecool Forum'a üye olmak, dışarıdan forumu görüntüleyen ziyaretçilere oranla büyük ayrıcalıklar kazandırır. Bunların başlıcaları konu açabilme, mesaj gönderebilme, katılımda bulunabilme, anketlere oy kullanabilme ve üyelerle özelden yazışabilme gibi haklardır. Siz de hemen şimdi, kaydolmayı düşünüyorsanız KAYIT OL butonuna dokunun ve üyelik kaydınızı gerçekleştirin.

Qupido

Yönetici
Katılım
7 Ağu 2023
Mesajlar
1,407
Tepkime puanı
1,036
Puanları
113

Farenjit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi


blog-image

Aşkın Yalçın Sağlık Sigorta Uzmanı

Farenjit veya akut farenjit, boğazın arka tarafında meydana gelen yutak iltihabı durumudur. Bu durum genellikle boğaz bölgesinde ağrı ve kaşınma hissinin yanı sıra yutma güçlüğüne neden olur. Durum tipik olarak boğaz ağrısı olarak adlandırılır.
Farenjit, genellikle viral bir enfeksiyondan veya daha nadiren bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan çok yaygın bir rahatsızlıktır. Vakaların çoğunda bir hafta içinde kaybolur, ancak daha uzun da sürebilir. Tedavi genellikle semptomlara göre belirlenmektedir. Farenjit, genellikle ciddi olmayan bir durumdur, ancak bazı durumlarda ciddi semptomlara veya ciddi bir enfeksiyona neden olabilir.

Kronik Farenjit Nedir?

Farenjit geçici bir durumdur ve genellikle 1 hafta sürer. Bununla birlikte, az sayıda vakada, boğaz ağrısı tekrarlayarak kronik farenjit olarak bilinen geçmeyen farenjit oluşabilir. Farenjit haftalarca sürerse, muhtemelen akut farenjitten çok kroniktir. Sigara içmek, kötü veya kirli hava koşullarına maruz kalmak kronik boğaz ağrısına neden olabilir.

Akut Farenjit Nedir?

Boğaz ağrısı, farenjitin en belirgin semptomudur hatta bazı durumlarda tek belirtisidir. Bazı durumlarda, genişlemiş lenfatik dokunun neden olduğu, boğazın arka tarafında belirgin, yumrulu, bir görünüm oluşur. Ayrıca burun ve boğazın arkasında biriken mukusun burnun arkasından aşağıya doğru damladığı bir durum sonrası da kaynaklanabilir. Genellikle farenjite, soğuk algınlığı veya gibi altta yatan bir durum neden olur. Bu durumda ateş, faranjit öksürüğü veya burun akıntısı gibi semptomlar eşlik edebilir.

Farenjit Belirtileri Nedir?

Farenjit genellikle soğuk algınlığı veya gribe neden olan virüslerden kaynaklanır. Nadir durumlarda bakteriler neden olabilir. Semptomlar benzer olduğundan, bir farenjit vakasının viral veya bakteriyel bir nedeni olup olmadığını belirlemek zordur. Duruma neden olan virüsler bulaşıcıdır, normalde burundan veya ağızdan akıntıyla yayılır. Bir virüs, nesneler veya giysiler üzerinde de hayatta kalabilir ve bu şekilde yayılabilir.
Farenjit semptomları büyük ölçüde sebebine göre değişir. Bazı kişilerde semptomlar çok hızlı seyredebilirken bazı kişilerde semptomlar çok yavaş ilerleyebilir. Aşağıda farenjitin en yaygın semptomları bulunmaktadır:
Yutak iltihabı veya bademcik iltihabı belirtileri diğer sağlık sorunları ile benzer görünebilir. Hemen yaptırın, hiçbir ücret ödemeden teşhis ve tedavi için dilediğiniz hastaneye başvurun!

Kronik Farenjit Belirtileri

Ağrılı, kaşıntılı bir boğaz, Epstein-Barr virüsünün neden olduğu mono veya glandüler ateş olarak da bilinen mononükleozun önemli bir belirtisidir. Mononükleoz en çok gençler ve genç yetişkinler arasında yaygındır. Diğer belirtiler şunlardır:
  1. Ciddi yorgunluk
  2. İştah kaybı
  3. Ateş
  4. Kas ağrısı
  5. Şişmiş lenf düğümleri
  6. Bazı insanlar da kızarıklık geliştirebilir. Bademcik iltihabı genellikle mononükleozda ortaya çıkabilir.

Akut Farenjit Belirtileri

Çeşitli belirtiler akut farenjit ile ilişkilidir ve en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
  1. Boğaz ağrısı​
  2. Yutkunurken veya konuşurken ağrı veya zorluk​
  3. Boyun veya boğazda şiş, boğaz bezleri​
  4. Kırmızı boğaz ve kırmızı, şişmiş bademcikler​
  5. Boğuk bir ses​
  6. Boğazın arkasındaki beyaz veya gri lekeler​

Farenjit Nefes Darlığı Yapar Mı?

Farenjit, solunum yollarında meydana gelen bir hastalık olmasına rağmen solunum yollarını tıkanması gibi sorunlara sebep olmamaktadır. Solunum yollarına sebep olan bir rahatsızlık meydana geldiğinde daha çok astım gibi değerlendirilmektedir. Farenjit, solunumdan ziyade yutkunma ve beslenmede zorluk çıkarmaktadır.

Farenjit Neden Olur?

Farenjite influenza (grip) ve mononükleoz gibi viral enfeksiyonlar neden olur. Bununla birlikte, boğaz ağrısı, alerjik reaksiyon veya mide reflüsü gibi bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu da olabilir. Farenjit ayrıca çevresel bir tahriş edici veya yaralanmadan da gelişebilir. Bakteriyel ve viral farenjit genellikle bulaşıcıdır.

Farenjit Bulaşıcı Mı?

İnsanlar farenjitin bir kişiden diğerine bulaşıp bulaşmayacağından endişe duyuyor. Cevap ise evet, viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu yutak iltihabı bulaşıcıdır ve birinden diğerine kolayca bulaşabilir. Bazen bir toksin veya alerji de buna neden olabilir ve bu durumlarda farenjit bulaşıcı değildir. Aşağıdakiler gibi basit önlemler, yutak iltihabının yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir:
  1. Hastayla içecek, yiyecek ve yemek kaplarını (mümkünse) paylaşmaktan kaçının.
  2. Öpüşmekten kaçının.
  3. Havlu, giysi ve fırça gibi kontamine olmuş eşyaları kullanmaktan kaçının.
  4. Mikropların yayılmasını önlemek için alkol bazlı dezenfektanları her zaman elinizin altında bulundurun.
  5. Ellerinizi günde birçok kez, özellikle yemek yemeden önce ve sonra yıkayın. Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayın.

Hamilelikte Farenjit

Farenjit, özellikle bir doktora danışırsanız ve semptomları fark ettiğiniz anda tedavi görürseniz, anne adayları için genellikle tehlikeli değildir. Bebeğiniz için tehdit oluşturabilecek tek gerçek belirti yüksek ateştir. İlk üç aylık döneminizde şiddetli ateş, fetüsün hayati organlarının düzgün bir şekilde gelişmesini engelleyebilir.
Ateşiniz olur olmaz, ateşi hemen düşürmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Ateşiniz kalıcı ise, büyüyen fetüsün sağlığını kontrol etmek ve ateşi ve enfeksiyonu etkisiz hale getirmek için daha kapsamlı tedavi için doktorunuza danışın.
Boğaz ağrısı, hamilelik sırasında ciddi bir hastalık değildir ve endişelenmenize gerek yoktur. Ancak hafife almayın. Bu enfeksiyonun semptomlarını görürseniz derhal tıbbi yardım alın.

Hamilelikte Grip Nasıl Geçer, Tehlikeli midir?

Farenjit Tanı Yöntemleri

Boğaz ağrınız olup olmadığını gerçekten anlamanın tek yolu, bir doktor tarafından teşhis edilmektir. Teşhis süreci basit, acısız ve nispeten hızlıdır. Genellikle aşağıdaki adımları içeren bir fizik muayene ile hastalığınız teşhis edilebilir:
  1. Şişmiş bezlerin kontrol edilmesi
  2. Steteskop kullanarak bir kişinin nefesini dinlemek
  3. Bakteriyel farenjitten şüpheleniliyorsa, boğazdan bir pamuklu çubuk ile örnek alıp bakteri olup olmadığını test ettirebilir.

Farenjit Tedavi Yöntemleri

Çoğu farenjit vakası tedavi olmaksızın bir hafta veya daha kısa sürede geçer. Viral enfeksiyonların neden olduğu farenjit vakalarında antibiyotikler yararlı değildir ve yalnızca bakteriyel enfeksiyonun devam ettiği durumlarda kullanılır. Farenjit tedavisinin çoğu, reçetesiz satılan ürünler kullanılarak evde yapılabilir.

Farenjit için Ev İlaçları

Rahatsızlığın semptomlarını yönetmeye yardımcı olmanın birkaç yolu vardır:
  1. Bol miktarda sıvı içmek, farenjit semptomlarını daha da kötüleştirebilecek dehidrasyondan kaçınmanın anahtarıdır.
  2. Ağrı kesici, ibuprofen veya parasetamol içeren ilaçlar; ağrı, baş ağrısı ve ateş yönetmenin iyi bir yoldur. Bu ilaçlar paketin üzerindeki talimatlara göre alınmalıdır.
  3. Pastiller ağrıyı hafifletmede faydalı olabilir.
  4. Eczanelerden ve mağazalardan satın alınabilen anestezik spreyler gibi diğer ürünler de bazı semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Farenjit için Antibiyotikler

Antibiyotikler viral olan farenjite karşı pek etkili değildir, ancak bakteriyel enfeksiyon ile oluşmuş farenjitlerde etkili olabilirler. Bir kişiye antibiyotik reçete edilip edilmeyeceğine karar vermek için, doktorlar şunları arayacaklar:
  1. Bademciklerde iltihap
  2. Boyunda ağrılı veya hassas bezeler
  3. Öksürüğün olmaması
  4. Ateş
Bu özelliklerden üç veya daha fazlası mevcutsa, doktor genellikle bir reçete yazacaktır; bu nedenle, semptomlar ortadan kalkmadıysa veya kötüleştiyse, antibiyotikler reçete edilecektir.

Farenjit Bitkisel Tedavisi​

Farenjit doğal tedavi için bitkisel tercihler boğaz ağrısının tedavisinde harikalar oluşturabilir. İşte farenjit semptomlarından kurtulma sağlayabilecek bazı etkili evde iyileştirici önlemler:

Bal ve Limon Çayı:
Bal ve limon çayı, boğaz ağrısının semptomlarıyla mücadelede faydalıdır. Bal boğazınızı rahatlatır ve limon da boğaz ağrısına neden olan mukusun parçalanmasına yardımcı olur. Bu çayı günde 2-3 defa içebilirsiniz. Bir bardak ılık suya bal ve limon suyu ekleyip oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve ardından içebilirsiniz. Ancak direk bal tüketmemeye özen gösterin.

Zencefil Çayı:
Zencefil, anti bakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir ve boğaz ağrısının tedavisinde çok etkilidir. Bir bardak kaynar suya rendelenmiş zencefili ekleyin ve birkaç dakika kaynatın. Süzün ve soğumaya bırakın. Tatlılık için bal ekleyebilirsiniz.

Papatya Çayı:
Papatya çayı içmek iltihaplanmanın giderilmesini sağlar ve boğazı rahatlatır. Sadece bakterilerle savaşmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda boğaz ağrısının giderilmesini de sağlar.

Şeker:
Şeker yemek tükürük oluşumunu artırır ve bu da boğazın temizlenmesine yardımcı olur. Doktorunuz ağrıyı hafifletmek için bazı öksürük damlaları önerebilir, ancak alkolsüz olanları aldığınızdan emin olun.

Farenjit Nasıl Geçer?

Farenjit için uygun tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Bakteriyel enfeksiyonlar için, bir dizi oral antibiyotik reçeteyle alınabilir. Antibiyotikler, boğaz ağrısını tedavi etmek için oluşabilecek diğer komplikasyonları önlemeyi amaçlar. Enfeksiyonun geçtiğinden emin olmak ve yeniden oluşumlarını engellemek için verilen antibiyotikleri bitirmek çok önemlidir.
Viral farenjit antibiyotik tedavisine yanıt vermez, ama kendi kendine geçer. Bununla birlikte reçetesiz satılan ilaçlar ağrı ve ateşi azaltmaya yardımcı olabilir. İyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilecek ev ilaçları şunları içerir:
  1. Bol dinlenmek
  2. Su içmeyi artırmak
  3. Havaya nem eklemek için bir nemlendirici kullanmak
  4. Boğazı yatıştırmak için buz cipsi veya boğaz pastilleri emmek
  5. Tuzlu su ile gargara yapmak
  6. Çay, limon suyu veya et suyu gibi sıcak içecekler içmek

Önleme​

Bir kişi, farenjit ve diğer enfeksiyonlara yakalanma veya bulaşma riskini şu yollarla azaltabilir:
  • Elleri iyice ve düzenli olarak yıkamak
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzı ve burnu örtmek
  • Bulaşıcı viral veya bakteriyel enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak
  • Sigara içmekten ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmak
Farenjit nadiren ciddi bir durumdur. Genellikle soğuk algınlığı ve griple birlikte ortaya çıkar. Viral farenjit normalde birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer, ancak bakteriyel farenjit komplikasyonları önlemek için bir dizi antibiyotik gerektirebilir.
Peritonsiller apse ve romatizmal ateş gibi farenjit komplikasyonları nadirdir. Şiddetli, tekrarlayan veya kalıcı semptomları olan herkes bir doktora görünmelidir. Hijyen kurallarına uymak ve öksürürken veya hapşırırken ağzı ve burnu kapatmak, farenjite neden olabilecek mikropların bulaşmasını veya yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Farenjit Kaç Gün Sürer?​

Farenjit hastalığı, kişinin hayat kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktır. İlaçla tedavi başladıktan sonra farenjitin şiddetine bağlı olarak 3 ila 7 gün içinde hastalık etkisini hafifletmeye başlar. Bu noktada etkin tedavi önemlidir, tedavi doğru bir şekilde planlanmalı ve ona göre bir tedavi protokolünün hazırlanması gereklidir bu sayede iyileşme süreci de hızlanacaktır.

Farenjit Ateş Yapar mı?​

Farenjit nefes darlığının eşlik ettiği bir hastalıktır. Yanı sıra halsizlik, boğaz ağrısı ve ateş de görülen semptomlar arasında yer alır. Direkt olarak ateş yapabildiği gibi bazı çocuklarda kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler de seyredebilir.

Farenjit Kalıcı Bir Hastalık mı?​

Farenjit kalıcı bir hastalık değildir; doğru bir tedavi protokolünün ardından birkaç gün içinde hasta iyileşme kaydeder. Her ne kadar sıkça rastlanan bir hastalık olsa da zamanında ve doğru tedavi önemlidir. Farenjit belirtilerinden birini gösteren kişi, hastalık ilerlemeden ilgili hekime mutlaka muayene olmalıdır.

Farenjit Tedavi Edilmezse Ne Olur?​

Farenjit özellikle kış aylarında sıkça rastlanan bir hastalıktır. Etkin bir tedavi ile kısa sürede hasta sağlığına kavuşabilir. Ancak farenjitin tedavi edilmemesi birtakım riskleri gün yüzüne çıkaracaktır. İlerleyen farenjit vakalarında akciğere kadar inen enfeksiyon görülebilir. Akciğer enfeksiyonu ciddi bir sağlık sorunudur ve derhal tedavi edilmelidir.

Farenjiti Ne Tetikler?​

Farenjiti tetikleyen pek çok unsur vardır. Enfekte olmuş biri ile temas kurmak, farenjit hastalığının kolayca bulaşmasına yol açabilir. Yanı sıra kuru hava ya da fazla kimyasala maruz kalma gibi sebeplerin de farenjit hastalığını tetiklediğini söylemek mümkündür.

Çocuklarda Farenjit​

Bebeklerde ve çocuklardaki boğaz ağrısının çoğu, soğuk algınlığı gibi yaygın virüslerden kaynaklanır. Bebeklerde nadiren boğaz ağrısı olur. Strep bakterisi varsa, çocukların genellikle antibiyotik tedavisine ihtiyacı yoktur. Çoğu durumda, çocuklar birkaç gün içinde toparlamaktadır. Yakınlarda birinde enfeksiyon varsa temas yoluyla bir çocuğa veya bebeğe geçebilir. Bir enfeksiyonun bulaşmasını önlemek için hijyen kurallarının uygulanması şarttır.

Kaynak:
 

FORUM HAKKINDA

HeyBeCooL Forum , 07 Ağustos 2023 yılında Türkçe yayın yapan bir paylaşım sitesidir. İçerik: Eğlence, bilgi, sanat, moda, tasarım, haber ve güzellik gibi pek çok alanda içerik paylaşan HeyBeCooL sitesi, isteğe bağlı paylaşım yapmakta'dır. Websitesi, her gün yeni içerikler yayınlayan www.heybecool.net’dir. Siz HeyBeCooL Forum'da profil oluşturup, en beğendiğiniz içerikleri HeyBeCooL'da paylaşabilirsiniz. HeyBeCooL'daki içerikleri takip ederek, yorumlayabilir, diğer kullanıcıları takip ederek onların eklediği içeriklere rahatlıkla ulaşabilir ve sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz.

YASAL UYARI

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Üst