"Sarı Saçlarını Deli Gönlüme..." | Efsanevi Mihriban Türküsü ve Çözülemeyen Gizemi
-

Bugün, Türk halk müziğinin belki de en çok sevilen, en çok dinlenen ama ardındaki hikayesiyle en çok merak uyandıran eserlerinden birini masaya yatırıyoruz: Mihriban.
Kim bu Mihriban? Gerçek bir insan mı, yoksa bir sembol mü? Bu türkünün sözleri nasıl bu kadar derin, melodisi nasıl bu kadar sarsıcı olabiliyor? Gelin, Abdurrahim Karakoç’un o eşsiz kaleminden çıkan bu şaheserin izini sürelim.
Mihriban Kimdir?
Bu, Türk müziğinin en büyük bilmecelerinden biridir. Şiirin şairi, büyük usta Abdurrahim Karakoç, hayatı boyunca bu soruya net bir cevap vermemiştir. Ancak röportajlarında ve anılarında, Mihriban’ın gerçek bir kişi olduğunu doğrulamıştır.Karakoç, gençlik yıllarında memleketi Kahramanmaraş’ta bir kıza sevdalanır. Aileler arasında görüşmeler olur, ancak kızın ailesi bu evliliğe razı olmaz. Şairin bu imkansız aşk karşısındaki çaresizliği ve derin üzüntüsü, yıllar sonra dökülür kağıda. "Mihriban", aslında o kızın gerçek adı değildir; şair, onun kimliğini korumak için bu takma adı kullanmıştır.
️ Şiirin Hikayesi
Karakoç, "Mihriban" şiirini tek bir seferde yazmamıştır. İlk kıtalar, o aşkın sıcaklığıyla, gençlik yıllarında kaleme alınmıştır. Aradan yıllar geçer, Karakoç evlenir, çoluk çocuğa karışır. Ancak o eski aşkın ateşi, içinde hep bir kor gibi kalır.Yıllar sonra, bir gün o eski sevgilisinden bir mektup alır. Mektupta, "Beni unuttun mu?" diye sorulmaktadır. Karakoç, bu mektubun üzerine, şiirin o meşhur ve yürek burkan son kıtalarını ekler:
"Mektup yazdım hasan'a, ha hasan'a ha sana / Mektubun gelmedi ki hasretim söne..."
Bu mısralar, sadece bir aşkın değil, zamanın geçişinin, hayatın getirdiği zorunlulukların ve insanın içindeki o hiç sönmeyen umudun çığlığıdır.
️ "Unutmak Kolay Mı?"
Mihriban’ın hikayesi, sadece bir karşılıksız aşk hikayesi değildir. Aynı zamanda, insanın kendi iç dünyasıyla, anılarıyla ve geçmişiyle yüzleşmesinin hikayesidir. Şiir, "Unutmak kolay mı?" sorusunu sorarken, aslında cevabını da içinde barındırır: Hayır, gerçek bir aşk asla unutulmaz.
Türkünün O Meşhur Sözleri
Sarı saçlarını deli gönlüme
Bağlamışım, çözülmüyor Mihriban
Ayrılıktan zor belleme ölümü
Görmeyince sezilmiyor MihribanMektup yazdım Hasan'a, ha Hasan'a ha sana
Mektubun gelmedi ki hasretim söne
Görmeyince, seni bende bir başka
Bir hüzün ki, sorma gitsin Mihriban
Sizin Mihriban'ınız Kim?
Hepimizin hayatında, belki de "Mihriban" diyebileceği, unutamadığı, yüreğinin bir köşesinde sakladığı biri vardır. Sizin de hikayesini anlatmak istediğiniz, bu türküyü dinleyince aklınıza gelen biri var mı? Ya da bu türküyü en çok kimin sesinden dinlemeyi seviyorsunuz?Yorumlarda buluşalım, bu ölümsüz aşkın hikayesini birlikte yaşatalım.
Keyifli forumlar dilerim!